DK nr.:
SJy 39
Dansk oversættelse:
Ulf/ulv og Odin og Høj-Tyr. Hullet/Buri er hjælp mod dette værk (denne smerte). Og dværgen overvundet. Bourr.
English translation:
Ulfr/ Wolf and Óðinn and HótiwR/High-Týr. The hole/Buri is help against this ache (pain). And the dwarf overcome. Bourr.
Transskription:
UlfuR auk Óðinn auk Hó-TíuR. Hialp buri es viðR þæima værki. Auk dverg unninn. Bóur(r).
Translitteration:
ulfuR Auk uþin Auk HutiuR : HiAlb buri(i)s : uiþR | þAiMA uiArki Auk tuirk unin buur
Ornamenteret:
Nej.
Oversættelses- og sagkommentar:
Indskriften indledes med en anråbelse af Odin og to andre guder eller magter (eller tre Odins-betegnelser) - sml. Edith Marolds analyse (Marold 2003) - mod "dette værk" - denne smerte -, som formodes at være påført den syge af en dværg, Bóurr. Med udpegningen af sygdomvolderen mister denne sin magt over den syge, se *sygdomsformler og *magi.
Læsningskommentar:
Runerne er skødesløst og upræcist indridsede med et skarpt redskab, og (i) i 'buri(i)s' er derfor også alternativt blevet opfattet som et utilsigtet snit. Den sidste rune i 'unin' har af Erik Moltke været læst som urnordisk g-rune, men er snarere en noget skæv n-rune, mens et tredje læsningsalternativ 'u' må afvises efter nye undersøgelser i 1991 (Stoklund 2004,Bennike 2004, Benner Larsen 2004) . Indskriftens ortografi følger normen for vikingetidens 16-tegns-indskrifter med nedskåret tegnantal og fonematisk flertydige runer.
Tolkningskommentar:
De mange tidligere tolkningsforslag baseret på afvigende læsninger må afvises, efter at Stoklunds læsning af 'unin' stort set er accepteret. Den afsluttende akkusativ-konstruktion "Auk dverg unninn" er ejendommelig og kan diskuteres, men er ikke uden paralleller, se nærmere diskussion af ældre tolkninger i Stoklund 2004. Det kan ikke afgøres med sikkerhed, om 'buri' er appellativet 'hul' (som i ordet "næsebor") eller om det er et personnavn.
Særlige tegn:
Runerne translitteret H og M har samme udseende som i den ældre runerække. Runen A har den arkaiske form med krydsende bistave, som den senere h-rune.
Runetypologi:
Tidlig vikingetid (V).
Runetypologisikkerhed:
Sikker.
Sprogtype(r):
Olddansk.
Runehøjde:
4,5-4,9 cm
Skilletegnstype(r):
Kort vertikal streg.
Skriftordning:
To linjer uden rammestreger, førstelinjen yderst følger kantens drejning. B-linjen indenfor, forløber nogenlunde parallelt hermed, men med en skarp drejning, og den viger for det hul, der er lavet.
Indskriftplacering:
På ydersiden af kraniefragmentet.
Autenticitet:
Ægte.
Andet nr.:
EM85;151B